Staročeská kapří polévka

Příprava

Hlavní ingredience:
Vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry)4 zrnka umletého pepře
3 kapří hlavy, popř. kapří odřezky12 zrnek pepře
1 malá cibule a 120g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev)6 zrnek nového koření
3 středě velké cibule1 bobkový list
120g celerušpetka nastrouhaného muškátového oříšku
2 větší petržele60g moučného másla
(30g másla + 30g hl. mouky nebo 80g krupice + 40g másla)

Postup

Kapří polévka

Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka.

Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané kapří hlavy (bez žáber a očních bulv), zalijeme je osolenou vodou, přidáme překrájené cibule, očištěnou zeleninu vcelku, koření a vše vaříme mírným varem asi tři čtvrtě hodiny.

Nyní vývar scedíme, smícháme jej s vývarem s vnitřností a vložíme do něho pokrájené vnitřnosti, obrané a na kousky nakrájené maso z uvařených kapřích hlav. Nakonec zahustíme polévku moučným máslem a krátce povaříme.

Nemáme-li k přípravě polévky jikry, pak je můžeme do značné míry nahradit tím, že místo uvedeného zahušťování moučným máslem opražíme na másle hrubou krupici do růžova, kterou pak v polévce povaříme, a tím současně polévku i zahustíme.

Do hotové polévky můžeme ještě přidat ve vývaru uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu.

Příloha: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle

Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!